2011-07-03

Juoda duona

Tradicinės juodos duonos receptas, be mielių. 
~~~

Raugas:
1stiklinė ruginių miltų ~250ml
1 stiklinė vandens

Produktai sumaišomi ir laikomi kambario temperatūroje tris dienas, kas dieną pamaišant. Masėje turi atsirasti oro burbuliukų  ir  raugo kvapas.


1diena
2 stiklinės ruginių miltų
0,5 stiklinės vandens
1 stiklinė raugo

Raugas sumaišomas su miltais, vandeniu. Uždengiama rankšluosčiu ir laikoma apie 12 val. šiltai, kol tešla paskystėja, kiek pakyla. Jai namie vėsu, dubenį su tešla, galima įdėti į dubenį drungo vandens.


2 diena
1 stiklinė kvietinių miltų
1 stiklinė ruginių miltų
3v.š. cukraus
1v.š. kmynų
2a.š. druskos
1 stiklinė vandens

Sudedami į  pirmos dienos masę visi produktai ir gerai išmaišoma. Masė turi būti lipni. Dedama ant gausiai miltuoto paviršiaus ir formuojamas kepaliukas. Arba jį galima formuoti tiesiog šlapiomis rankomis.

Jį dėti į kepimo popieriumi išklotą pailga formą, kildinti kol padvigubės, apie ~5 val(arba per nakt) . Kepti 250C 15min, tada sumažinti iki 200C ir kepti dar 30min. Ištrauktą iš orkaitės apipurkšti vandeniu. Uždengti rankšluosčiu ir atvėsinti. Skaniausiai pora dienų palaikyta kambaryje.
Likęs raugas laikomas uždengtas šaldytuve, dieną prieš naudojimą išimamas ir sumaišomas su 1 stikline ruginių miltų ir vandens. Palaikomas, kol suputos. Ilgiau kaip savaitę raugo laikyti nereikėtų. Jai neplanuojate kepti duonos, reikia raugą kas savaitę papildyti stikline miltų ir vandens permaišius, palikti per naktį, atsisemti stiklinę, o likusį išmesti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą