2011-03-12

Senoviniai grybukai

Minkšti ir drėgni biskvitiniai grybukai pagal seną, paveldėtą receptą. 
~~~
Musmiraitės
Baravykai

~85 vnt; 1,2 kg

Grybukams:
6 kiaušinių tryniai
3 kiaušinių baltymai
1,5 stiklinės cukraus (stiklinė 200ml)~300g
200g margarino arba sviesto
200g grietinės
1 a.š. sodos
žiupsnelis cinamono
žiupsnelis muskato
žiuspnelis gvazdikėlių
miltai ~400g

Glazūra balta:
200g  cukraus pudros
1 kiaušinio baltymas
1a.š. citrinos sulčių

Glazūra ruda:
100g juodojo šokolado
1 v.š. aliejaus

Papildomai:
aguonos, žalios kokoso drožlės, raudonų dažų

Video:

Grybukų gamyba:
Šaukštas cukraus padeginama keptuvėje ir užpilama apie 3v.š. vandens. Kiaušinių baltymai ir tryniai gerai išplakami su likusiu cukrumi. Margarinas ištirpdomas ir kiek atvėsinamas. Soda sumaišoma su grietine(nugesinama) ir dedama į kiaušinių masę, sudedamas margarinas, pilamas padegintas cukrus, dedami prieskoniai. Beriami miltai, jų kiekis priklauso nuo kiaušinių dydžio. Masė turi gautis riebios grietinės konsistencijos. Gerai išmaišoma.


Kepama specialioje formoje ant dujinės viryklės. Keptuvė įkaitinama, patepama aliejumi. Dedama po šaukštelį tešlos, forma uždaroma ir apverčiama. Kepama ant vidutinės ugnies(vartant), kol grybukai pasidaro rudos spalvos, atšoka iš keptuvės.

Glazūravimas:
Baltai glazūrai baltymą išsukti šaukštu su cukraus pudra ir lašeliu citrinos. Masė turi būti dantų pastos tirštumo.
Grybukų kotukai aptepami glazūra, pats galiukas pabarstomas kokosu ar aguonomis ir pastatomi džiūti. Grybukus galima įstatyti į padėklą, kuriame pripilta kruopų (grikių ar ryžių). Likusi balta masė nudažoma maistiniais dažais. Šaukštas baltos masės pasiliekamas musmirių taškams. Nudžiuvus kotukams dažomos kepuraites ir dekoruojamos taškais.
Rudai glazūrai ištirpdomas šokoladas įstačius dubenį su šokoladu į puodą su verdančiu vandeniu. Įpilamas aliejus. Iš karto aptepamos grybukų kepurėlės. Džiovinama.


Papildyta 2016/04/12:
~~~
~~~
~~~





20 komentarų:

  1. Kaip pasiilgau tokiu grybuku :) Vaikyste primena :) Skanus gi budavo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. miltai apie 3 stiklinės, kiaušiniai taip 3 visi ir dar 3 tryniai, baltymus galima naudoti glajui, galima morengus gaminti

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kokie faini grybukai. Reikės ir man šiemet išbandyt savo viryklės galimybes ir pasigaminti grybukus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ar kita diena nesukieteja ar reik juos uzdengt ar dezuteje laikyt kad kieti nebutu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geriausiai laikyti hermetiškame indelyje ir maišelyje, tuomet minkšti bus ir mėnesį. Per porą dienų jiems nieko nenutiks ir vazoje:)

      Panaikinti
  5. isbandziau daugybe receptu,bet sitiems neprilygsta nei vienas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. kiek išeina grybukų iš tokio kiekio?

    AtsakytiPanaikinti
  7. o kodel tas aliejus pilamas isokolado glazura













    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. aliejus padeda ploniau padengti šokoladą ir suteikia spindesio.

      Panaikinti
  8. Labai geras receptas ,vakar isbandziau ,labai aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai geras receptas. Tesla gavosi kietoka nes dejau 400g miltu. Kita karta desiu maziau. Klausimas: ka duoda karamelizuotas cukrus kuri atskirai apkepiname keptuveje?

    AtsakytiPanaikinti
  10. sveiki, ar gautusi grybukai, jei nedeciau grietines?

    AtsakytiPanaikinti