2016-07-28

Citrininis morenginis pyragas

Klasikinis citrinų pyragas su morengu. Daug morengo.
~~~


Tešla:
225g miltų
125g šalto sviesto
2v.š. cukraus pudros
keli šaukšteliai šalto vandens (kad tešla pilnai sukibtų)
žiupsnelis druskos

Citrinų kremas:
250ml citrinos sulčių (~1kg - 5vnt. citrinų)
230g cukraus
60g krakmolo
45g sviesto
4 kiaušinio tryniai
125ml vandens

Morengas:
4kiaušinio baltymai
200g cukraus


Tešlai šaltas sviestas peiliu įpjaustomas į miltus ir cukraus pudra, druska. Pirštais sumaigoma iki drėgno smėlio konsistencijos, įpilama tiek vandens, kad tešla sukibtų.

Tešla įsukama į maistinė plėvelę ir atvėsinama 30min šaldytuve.

Atvėsusi tešla įklojama į 24cm kepimo formą, suformuojant nedidelį 1-2 cm kraštelį, ant viršaus dedama kepimo popierius ir pilamos kruopos. Kepama 180C iš anksto įkaitintoje orkaitėje apie 15min, tuomet pašalinamas kepimo popierius ir kruopos ir kepama iki aukso spalvos. Atvėsinama.

Kremui išspaudžiamos citrinų sultys, sumaišomos su krakmolu, cukrumi ir vandeniu ir kaitinamos nuolat maišant, kol sutirštėja ir ims kunkuliuoti. Nukėlus nuo kaitros įmaišomas sviestas ir kiaušinio tryniai. Masę perkeliama į vėsų indą ir 2-3 val laikoma šaldytuve.


Morengui kiaušinio baltymai plakami iki standžių blizgių putų po šaukštelį beriant cukrų, kol visas cukrus bus sudėtas, o masė blizgi ir standi.


Ant atvėsusio pagrindo dedamas citrininis kremas ir išlyginamas, ant viršaus šaukštu paskleidžiamas morengas.
Pyragas 5 min kišamas į iš anksto įkaitintą iki 190C orkaitę. Kepama, kol paviršiuje iškalimai taps švelniai auksiniai. Ištrauktas gerai atvėsinamas.

Arba viršų galima apkepinti su karamelizatoriumi.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą