2015-11-18

Amerikietiškos spurgos

Labai minkštos purios ir neriebios spurgos... 
~~~

Spurgoms:
150ml pieno
320g miltų
15g žalių mielių
2 kiaušinio tryniai
50g sviesto
50g cukraus

aliejaus kepimui

Mielės sutrupinamos, pienas pilamas į puodą, suberiama cukrus ir truputį pakaitinama (ne daugiau 40C). Pusė pieno pilama ant mielių, į likusį sumetamas sviestas. Pamaišoma kol sviestas ištirps. Mielės palaikomos 10 min, tada supilamas likęs pienas(ne šiltsenis nei 40C), kiaušinių tryniai. Viskas permaišoma. Po truputį įsijojami miltai. Miltų dedama tiek, kad tešlą butų įmanoma minkyti, ji būtų ne skysta, bet truputį lipni ir labai minkšta, padauginti nereiktų, jai labai limpa pamiltuoti stalą ir rankas. Suformuotas tešlos kamuoliukas dedama į indą ir uždengus plėvele paliekamas valandai šiltai.

Tešlai pakilus, ji dedama ant pamiltuoto stalo ir lengvai pakočiojama iki 1,5cm storio. Išspaudžiami dubenėliu ar puodeliu apskritimai, jai padaromos skylutės. 

Jos sudedamos ant pamiltuoto padėklo ir padedamos 30 min šiltai.  

Turėtų pakilti dvigubai.
Imamas saulėgrąžų aliejus ir įkaitinamas iki 180C. Geriausiai kepti ant mažesnės ugnies. Kad patikrinti ar aliejus tinkamos temperatūros įmetema spurgos skylutė ( jai neliko tešlos galima įmesti duonos gabaliuką). Tešla turi iš karto imti kepti ir iš lėto įgauti aukso atspalvį. Jai ruduoja labai greitai, reiktų sumažinti kaitrą ir minutę palaukus bandyti vėl tikrinti. Jai nečirška aliejus, jis įkaitęs nepakankamai.
Kai temperatūrą tinkama metamos 3-4 spurgos. Į puodą labai daug primesti nereikėtų nes atšals aliejus, ir spurgos įgers jos, taps labai riebios.

Verdama 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Spurga iškepus kai į ja lengvai padaužius šaukštu girdisi duslus stuksenimas, vadinasi ji korėta ir sausa viduje.

Išgriebtos padedamos ant vienkartinio rankšluostėlio, kad nutekėtų aliejus.

Atvėsusios spurgos glazūruojamos. Kas kaip mėgsta, tinka šokoladas, beze ir pan.

Balta spurgų glazūra:
1 kiaušinio baltymas
80-120 g cukraus pudros
lašelis vanilės

Kiaušinio baltymas išsukamas su cukraus pudra šaukštu. Cukraus pudros dedama pagal norimą tirštumą. Dedama vanilės aromato. Į glazūra merkiamos spurgos, lengvai pakratomos, ir dedamos džiūti. Galima pabarstyti pabarstukais.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą