2015-12-06

Vokiški LEBKUCHEN meduoliai su prieskoniais

Labai saldūs ir aromatingi senoviniai meduoliai. Dažniausiai kepami Vokietijoje Kalėdoms ar Valentino dienai. Lebbe senąją vokiečių kalba reiškia labai saldūs. Manoma kad receptas kilo dar iš Egipto faraonų laikų. 
~~~


























Sausainiams (apie 50 didelių meduolių):

170g sviesto
45g rudojo cukraus
200g cukraus sirupo
180g medaus
2 dideli kiaušiniai
600g miltų (gali prireikti saujalės ir papildomai)
1a.š sodos
1a.š. tarkuoto imbiero
1a.š. malto cinamono
1/2a.š. malto gvazdikėlio
1/2 a.š. tarkuoto muskato
1 a.š. nutarkuotos citrinos žievelės
1/2a.š. nutarkuotos apelsino žievelės
žiupsnelis druskos


Cukrus išsukamas su sviestu iki purumo. Medus sumaišomas su cukraus sirupu ir pakaitinamas iki virimo, pravėsintas supilamas į sviesto ir cukraus plakinį.

 Viskas išmaišoma ir po vieną mušamas kiaušinis. Suberiami prieskoniai ir soda, beriami miltai ir gaunama labai minkšta ir labai lipni tešla.


Tešla dedama nakčiai į šaldytuvą (gali stovėti iki 3 parų). Atšalusi ji sutvirtės.


Išėmus atsargiai minkoma, jai labai kimba galima po truputį papildomai berti miltų (gali prireikti iki 100g, bet geriau nepadauginti, nes sausainiai taps kieti). Tešla turi būti labai minkšta. 


Ant gausiai miltuoto stalo (ar silikono kilimėlio/kepimo popieriaus) iškočiojamas apie 0,5cm - 1cm storio lakštas ir išspaudžiamos norimos formelės. Jai norite traškesnių sausainių kočioti ploniau, jai viduje minkštų,- storiau. Kepama 180C apie 10min-15min.


Kol sausainiai kepa galima paruošti glajaus. Tam reiktų apie 120g cukraus pudros ir vieno kiaušinio baltymo. Viską išsukti kartu iki purumo, įspausti kelis lašus citrinos sulčių. Tirštumas priklauso nuo kiaušinio baltymo dydžio, tad cukraus pudros kiekis skirtis. Kremas neturėtų lašėti per konditerinio maišelio nukirptą mažą galiuką, bet lengvai išsispausti. 


Sausainiai puošiami dar karšti tik iš orkaitės. Galima glajų iš karto apiberti pabarstukais ar cukrumi. 
Glajus turėtų sustingi per 15-20min. 

Sausainiai tikrai labai saldūs, tad glajaus nepadauginkite. 

~~~

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą