Tradicinis migdolų pyragas be miltų, kepamas Norvegijoje įvairioms šventėms. Traškiu, tąsiu ir labai saldžiu pagrindu, visai neprimena biskvito. Galbūt panašus į prekybos cente ikea esantį.
~~~
Pyragui:
250g migdolų
250g cukraus pudros
4 kiaušinio baltymai
1a.š. vanilinio cukraus
1a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
Kremui:
4 kiaušinio tryniai
5v.š. grietinėlės (35%)
70g cukraus
1v.š. vanilinio cukraus
70 g minkšto sviesto
Papuošimui kapotų migdolų, ar jų plokštelių
Pirmiausiai gaminamas pyragas. Jam migdolai susmulkinami virtuviniu kombainu iki miltų. Tobulo smulkumo nereikia, tiesiog vientisos smulkių gabaliukų konsistencijos.
Kiaušinio baltymai išplakami iki labai standžių putų su žiupsneliu druskos. Plakama kol masė bus labai tvirta ir apvertus dubenį neiškris. Kad išplakti gerai baltymus indas ir plakimo šluotelė privalo būti labai švari( neriebaluota/nedrėgna), nepapulti trynio ir kiaušiniai būti kambario temperatūros.
Migdolų miltai sumaišomi su cukraus pudra, kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi.
Į migdolų masę po įmaišomą 1/3 plaktų baltymų. Permaišoma mentele keliant nuo dugno masę aukštyn, kol sausi ingridientai susimaišys su baltymu. Tada dedami likę baltymai ir vėl tuo pačiu principu permaišoma, kol nesimatys sausų ingridientų, viską darant atsargiai, kad nesuardyti plaktų baltymų.
18-20cm pyrago forma ištiesiama kepimo popieriumi, supilama tešla ir kepama 175C apie 40min. Patikrinama mediniu iešmeliu. Įkepęs pyragas atvėsinamas formoje, tuomet perkeliamas ant grotelių.
Kol kepa pyragas gaminamas kremas. Kiaušinio tryniai, grietinėlė, cukrus ir vanilinis cukrus dedami į puodą ir ant silpnos kaitros intensyviai maišant kaitinama, kol masė pašviesės ir kiek sutirštės. Įšjungus kaitrą dar minutę maišoma, tuomet kremas paliekamas atvėsti iki kambario temperatūros.
Atvėsęs kremas sumaišomas su minkštu sviestu, iki vientisos masės. Kremas privalo būti visiškai vėsus, kitaip sviestas pasileis.
Atvėsęs pyragas aptepamas kremu ir papuošiamas kapotais migdolais.
Paliekama porai valandų šaltai.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą