2016-09-02

Ciabatta

Gardi itališka duonelė traškiu paviršiumi ir minkštu vidumi. Prireiks stacionaraus mikserio tešlai minkyti.
~~~
500g kvietinių miltų 
470ml vandens (apie 35C temperatūros)
20g žalių mielių (arba apie 2a.š. sausų)
10g druskos

+ saujelės miltų paviršiams ir aliejaus patepti indams.

Video:



Miltai sumaišomi su druska ir mielėmis bei vandeniu mikseryje. Naudojamas tešlos maišymo antgalis. Palaikoma sumaišius 5-10min, priklausomai nuo kambario temperatūros.
Tuomet didžiausiu greičiau plakama tešla ~7min, kol ji ims darytis elastinga, ims "lipti" antgaliu aukštyn. 
Kai vaizdas taps maždaug toks, sudrėkintomis rankomis nubraukti tešlą nuo maišymo antgalio. 
Uždėti kablį tešlai minkyti. Didžiausiu greičiu minkyti tešlą, kol tešla ims atšokti nuo indo sienelių, jos taps švarios. 
Kai beveik visa tešla prikibs prie minkymo kablio dar minutę paplakti. Galima prilaikyti ranką mikserį, nes tešla smarkiai daužysis į indo sieneles ir plaktuvas judės. 
Sustabdžius mikserį tešla nusileis į indo dugną, bus labai šlapia ir elastinga.
Didelį dubenį (~5l) patepti aliejumi ir jį suversti tešlą. Pavertus plakimo indą tešla turėtų lėtai įkristi į dubenį. Jai reikia galima pastumi gerai sudrėkintomis rankomis. Tešla labai lipni ir prie sausų rankų labai kimba!

Sukrėtus tešlą uždengti indo paviršių ir palikti šiltai, kol patrigubės.Tai užtruks apie 1-3val.

Kepimo skardą įtiesti kepimo popieriumi ir gausiai pabarstyti miltais. 
Pakilusią tešlą išversti atsargiai į skardą, paviršių gausiai pamiltuoti. Su tešlos mentele (ar špakliuote ar dideliu peiliu) tešlą padalininti į dvi dalis. 
Palikti dar valandai šiltai pridengus rankšluosčiu ar plėvele. 
Įkaitinti orkaitę 250C. Apatinėje lentynoje padėti indą karštam vandeniui. 
Pakilusias duoneles dar su mentele paformuoti, pastumti tešlą iš kraštų link centro.

Orkaitei įkaitus į indą apatinėje lentynoje įpilti verdančio vandens. Duonelę dėti į vidurinę lentyną.
Kepti apie 15-20min. Tada išimti vandens indą, išjungti orkaitę, palikti atidarytas orkaitės durelės ir porai minučių palikti duoną pravėsti. 
Galiausiai perkelti duoną ant grotelių pilnai atvėsti. Miltų perteklių nubraukti šepetėlių ar padaužyti duonelę į skardą. 
Duonelė itin minkšta. Šviežią pjaustyti duonriekiu. 

2 komentarai: