Saldainius atstojantis skanėstas. Prireiks kantrybės stovint prie puodų, bet gardėsis to vertas.
~~~
5 kg išvalytų obuolių (be odelės ir seklyčių)
1kg cukraus
Obuolius smulkiai supjaustyti ir berti į didelį puodą. Vis pamaišant kaitinti atidengtame puode, kol obuoliai suvirs į vientisą košę. Neturėtų matytis obuolių gabaliukų, masė kiek patamsės.
Tuomet suberiamas cukrus ir vis pamaišant verdama, kol masė ims tirštėti. Visos procesas gali užtrukti ~2val. Kai šaukštu perbraukus puodo dugną masė nesubėgs atgal, - išvirta.
Ar konsistencija gera galima patikrinti ir įdėjus šaukštelį košės į lėkštutę. Pakankamai išvirta košė nebėga į šonus ir iš karto tvirtėja.
Išvirusią masę galima sudėti į maišelius, arba kepimo popieriumi įklotus indus.
Daromi nestori ~1cm sūriai. Kai sūris atšals ir sutvirtės, išimama iš maišelio ar formos ir džiovinama šiltoje vietoje, kartaispavartant. Galima džiovinti padėjus ant lentutės ir pakišus medinį šaukštą, ar grotelių. Sūris taps kietesnis, paviršius mažiau lipnus.
P.S. verdant sūrį tiršta košė kunkuliuodama taškysi, tad maišyti patogu su guminėmis virtuvės pirštinėmis, kad nenusideginti rankų. Kad mažiau taškytųsi geriausiai rinktis silpnesnę virimo kaitrą.
Rinkitės platų ir didelį puodą, taip sūris išvirs greičiau.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą