Įdaras:
250g grietinėlės
250g maskarponės
150g cukraus pudros
1pakelis grietinėlės standiklio
1 skardinė persikų sirupe
tarkuoto karčiojo šokolado 25g (70% kakava)
Sviestinis kremas :
70g minkšto natūralaus sviesto
120g cukraus pudros
1 a.š. pieno
keli lašai vanilės esencijos
Dengimo masė :
1/2v.š. žele
1/8 puodelio cukraus
600g cukraus pudros
1v.š. glicerino
1/2v.š. alyvuogių aliejaus
maistinių dažų
citrinos rūgštelės vos vos keletą krupelių
Gėlytės :
1v.š. žele
300g cukraus pudros
maistiniai dažai
Grietinėlė su standikliu išplakti iki standžių putų. Maskarpone sumaišyti su cukraus pudrą kol taps vientisas kremas. Sumaišyti grietinėle su maskarpone. Persikus supjaustyti nedideliais kubeliais.
Biskvitą perpjauname į 3 sluoksnius. Imame torto bortelius (naudojau 26cm). Dėti pirmąjį biskvitą ir sulieti persikų sirupu, aptepti puse kremo ir berti pusę susmulkintų persikų, dėti antrąjį biskvitą. Į likusį kremą įmaišyti šokoladą ir vėl pertepti tortuką. Dėti paskutinį biskvitą ir sulieti persikų sirupu. Atvėsinti valandą šaldytuve.
Sviestą išsukti su cukraus pudra mediniu šaukštu bent 5 min, po to supilti pieną.
Išstraukus tortuka nuimti tortinės bortelius ir aptepti viršų ir šonus plonu sluoksniu sviestinio kremo. Vėl atvėsinti šaldytuve.
Dengimo masei verdame cukraus sirupą. Jam virti imame mažą metalinį indą ir beriame cukrų ir užpilti vandens vos vos (1/16puodelio) kad tik cukrus sušlaptų. Virti ant nestiprios liepsnos kai tik ims kunkuliuoti sudėti citrinos rūgštele ir leisti lėtai pakankliuoti apie 3min. Pravėsęs sirupas turi gautis kiek klampus, bet jokiu būdu neparuduoti. Žele užpilti vos vos vandeniu ir leisti išbrinkti. Tada ištirpinti mikrobinėje. Iš cukraus pudros(400g) darome nedidelį kauburį su duobute į ja pilame cukraus sirupą ir perkoštą žele ir gerai maišome, tada aliejų ir gliceriną. Po truputį įberti kol masę taps minkoma ir mažiau lips prie rankų (teoriškai turėtų būti apie 500g. bet gali prireikti ir daugiau). Galiausiai masė turi išlikti minkšta lipni, bet išlaikanti formą. Tuomet būtų geriausiai ją dėti į maišelį ir gerai išleidus visą orą palaikyti kambario temp. apie pora val.
Arba dengt iš karto.
Pabarsčius stalą cukraus pudra iškočioti maždaug 3mm storio lakštą (pamatuoti kad būtų didesnis už tortuką). Kočioti vis papudruojant stalą ir kočėlą ir įsitikinus kad niekur neprikibo. Iškočiojus švelniai atkelti ir uždengti tortuką. Pirmiausiai aplyginamas viršus, kad neliktų jokiu puslių. Tada šonai spaudžiant delnu prie torto, jai susidaro klostės reikia dengimo masę tame krašte atkelti ir vėl prispausti, taip apeinant ratuku (ji tempiasi tik nereikia persistengti nes gali suplyšti). Galima šonus apdengti ir apeinant po maždaug cm žemyn spirale, vis spaudžiant dengimo masę prie torto.
Apdengus apačioje nupjaunamas kraštelis paliekant 5mm. Juos peilio pagalba pakišame po torto apačia.
Iš nupjautų kraštų galima daryti papuošimus kurie bus minkšti ir pjaustomi. Galima dažyti, o suformuotas juosteles ar kitas formas klijuojame vos vos sudrėkintus vandeniu.
Apteptas sviestiniu kremu |
Uždengtas mase ir dekoruotas juostomis |
Sudėtos dekoro detalės |
Maistiniai dažai labai gerai dažo dengimo masę tad jai norima pastelinės spalvos galima į masės nedidelį kiekį tiesiog pvz. dantų krapštuko galiuką pamirkyti į dažus ir perbraukti per masę, perminkyti. Po to jai trūksta kartoti.
Cukrinėms gėlėms dažu reikia jau daugiau.
P.S. Aš gėlytes dariau iš likusios dengimo masės su formele, per naktį palaikius šaldytuve sudejus i taureles. Tad gėlytes buvo įmanoma pjaustyti bei jos kiek laikė formą. Viduriukus dariau iš šaukšto cukraus pudros su vos vos citrinos sulčių, bei su keletu pabarstukų.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą